Slip-let og teflon belægning

DSC_0014Hvis du bruger slip-let behandlet køkkenudstyr i din madlavning risikerer du at overføre sundhedsskadelige stoffer til din mad.

Din sunde og økologiske mad risikerer at blive forurenet af højst sundhedsskadelige stoffer, hvis du tilbereder den med køkkenudstyr der er belagt med slip-let eller teflon.

Giftige gasser

Når gryder og pander belagt med slip-let/teflon (og det gælder selvfølgelig også ildfaste fade, kageforme osv.) bliver varmet op vil de hurtigt begynde at udskille giftige gasser. Dette starter allerede ved 230 grader. En temperatur som hurtigt opnås bare på et almindeligt komfur. Gasserne er kendt for at være meget sundhedsskadelige, dræbe kælefugle og være skadelige for miljøet. Det betyder altså at du udsætter dig selv og dem du bor sammen med for giftige gasser hver gang du bruger slip-let belagt køkkenudstyr. Gasserne kan ikke mærkes eller lugtes, de er der bare og bliver indåndet af dig og resten af husstanden. Og de der ikke bliver indåndet slipper ud i atmosfæren og gør skade på vores miljø.

Flourstoffer

Et andet problem med slip-let/teflon belægning er PFOA og PTFE (også kaldet flourstoffer). Det er kemikalier der bliver brugt i fremstillingen af slip-let/teflon belægning og til fødevareemballage som fx mikrobølgepopcorn og papirsposer mm. Flourstofferne kan vandre over i din mad hvis du bruger slip-let/teflon belægning og dermed over i din krop når du spiser maden. Også ved fysisk berøring af fx tekstiler behandlet med flourstoffer eller ved indånding kan flourstofferne komme ind i din krop.

Der er fundet flourstoffer i blodet på 95% amerikanske mænd, kvinder og børn. Flourstoffer forbindes med forskellige hormonforstyrrende effekter i mennesker, med forøgelse af kolesterolniveauet og med kræft. Stofferne sættes også i forbindelse med lav fødselsvægt og mindre hovedomfang ved nyfødte. Flourstoffer findes også i tekstiler der er behandlet med smuds- og vandafvisende præparater som fx tøj og tæpper og i produkter der er behandlet med brandhæmmende stoffer. Dyreforsøg med PFOA viser at hvis man udsætter forsøgsdyr for PFOA får de forgiftning af flere indre organer som hjernen, prostata, thymus kirtlen og nyrerne. Mange rotteunger dør når de udsættes for PFOA og mange af de der overlever udvikler kræftsvulster. Mænd der har arbejdet på en PFOA fabrik har langt større risiko for at udvikle prostatakræft. Og et studie fra 1981 viser at 2 ud af 7 kvinder der har arbejdet på sådan en fabrik har født børn med misdannelser.

Beskyt dig selv

For at undgå at udsætte dig selv og dine omgivelser for disse skadelige stoffer, kan du altså undgå at bruge slip-let/teflon belægning. Fødevarestyrelsen mener ikke at der er noget problem ved at bruge slip-let/teflon behandlet køkkenudstyr. Men som du netop har læst, peger flere undersøgelser altså på at det kan være sundhedsskadeligt at bruge dette udstyr, selv ved almindeligt brug. Så hvis du vil være på den sikre side så bør du altså skille dig af med alt dit slip-let belagte køkkenudstyr og finde noget alternativt. Alternativer kan fx være støbejern eller keramisk belagt køkkenudstyr. Du kan yderligere mindske din udsættelse for flourstoffer ved at følge nedenstående råd.

 

Hvis du vil mindske din udsættelse for flourstoffer kan du:

• Bruge svanemærket mad- og bagepapir da det er uden flourforbindelser.

• Spise mindre fastfood da det kan være pakket ind i papir
og
pap som indeholder stofferne.

• Undgå engangsemballage, som har lang kontakttid med fødevarer eller som skal opvarmes med fødevarer. Ikke al engangsemballage er behandlet med flourstoffer, men det er ikke til at se hvad der er og hvad der ikke er.

• Undgå at spise popcorn som poppes i mikrobølgeovn. En undersøgelse fra 2008 viste at nogle mikroovnspopcorn indeholder flourstoffer.

Vælge regntøj og overtøj uden flourstoffer. Spørg forhandleren, importøren eller producenten.

• Vælge et imprægneringsmiddel uden flourstoffer, fx et som er baseret på en blanding af voks eller paraffin.

Kilde: forbrugerkemi.dk

Producenterne oplyser sjældent hvis der er brugt flourstoffer i posen til deres mikrobølgepopcorn, i regntøjet, i gulvtæppet, i bagepapiret osv. Men spørger du i butikken om fx regntøjet indeholder flourstoffer, har ekspedienten pligt til at kontakte producenten for at spørge og producenten har pligt til at svare.


 

Referencer:

http://videnskab.dk/krop-sundhed/vi-spiser-giftige-fluorstoffer-i-ra-maengder

http://www.forbrugerkemi.dk/nyheder/mad/vi-indtager-fluor-fra-emballage-og-miljo

http://www.jhsph.edu/publichealthnews/press_releases/2007/goldman_pfoa_pfos.html

http://blogs.abcnews.com/theblotter/2007/02/early_findings_.html

Nicole, W. (2013). “PFOA and Cancer in a Highly Exposed Community: New Findings from the C8 Science Panel”. Environmental Health Perspectives 121 (11–12)

http://www.ewg.org/research/canaries-kitchen/teflon-offgas-studies

^ Can Nonstick Make You Sick?. ABC News. 14 November 2003

Nature July 19, 2001; 412: 321-324