Plastik og madvarer

DSC_0019Hvorfor er det en dårlig idé at opbevare madvarer i plastikbeholdere og i det hele taget at lade fødevarer og plastik være i forbindelse med hinanden?

Det har ved flere lejligheder været offentliggjort at der er fundet sundhedsskadelige stoffer i plastik. Det mest kendte er måske bisphenol A, forkortet BPA. BPA findes i polycarbonat (en plastikart) og i epoxy (bruges fx til at fore dåser med så fødevaren ikke har direkte kontakt med metallet). BPA blev forbudt i plastik beregnet til børn under 3 år fordi flere forskellige studier viste at det var hormonforstyrrende. I Danmark har der siden 2010 været forbud mod bisphenol A i materialer til fødevarekontakt til børn under 3 år. Et forbud mod bisphenol A i sutteflasker blev indført i EU i 2011. Der kan dog stadig være BPA i fx legetøj lavet af polycarbonat (som børn måske sutter på) og i skjoldet på sutter. Ligeledes i kasseboner, låg og konserves dåser kan der være BPA.

”BPA fri” er ikke lig med sundere

Man risikerer at få BPA i kroppen ved fysisk berøring med materialer hvor det er i. Det betyder altså at man ikke behøver sutte på materialet men bare have berøring med det for at få det ind i kroppen. Forbuddet mod BPA i plastik beregnet til børn reducerer altså ikke forekomsten af BPA i vores dagligdag særlig meget. Et andet stort problem ved forbuddet mod BPA er at industrien i nogle tilfælde bare har udskiftet BPA med en anden bisphenol nemlig bisphenol S, som studier viser er lige så sundhedsfarlig som BPA, eller med andre sundhedsfarlige kemikalier. I disse tilfælde er det altså fuldt lovligt for firmaet at skrive ”BPA free” på deres produkt og sælge det i Danmark og EU, men i virkeligheden er produktet lige så sundhedsfarligt som hvis det havde indeholdt BPA.

Dansk Industri vs. Det Økologiske Råd

I Frankrig har man vedtaget et forbud mod BPA i alle materialer der har kontakt med fødevarer. Hvorfor gøres dette ikke i Danmark? EU’s myndighed for fødevaresikkerhed Efsa frikendte i 2010 BPA for at være skadeligt i de doser som det var tilladt i og dette fik Dansk Industri til at fremføre at det var tåbeligt at Danmark skulle opretholde sit forbud mod stoffet i børneprodukter. Og hvorfor nu det? Måske var der nogle instanser der havde en økonomisk (eller anden) interesse i at bibeholde stoffet i produktionen? Efsa har i 2013 nedsat grænseværdierne for det såkaldte tolerable daglige indtag af BPA. Dette viser at de erkender at der er behov for at sænke den og henviser til at der er ”usikkerheder” der skal afklares. Plastindustrien jubler over at de fortsat må bruge BPA mens Det Økologiske Råd anbefaler at BPA udfases helt.

Alternativer til plastik

På nettet kan man finde forskellige gode råd til opbevaring af fødevarer i plastik. Fx må noget plast ikke varmes op og noget plast må ikke komme i kontakt med meget sure fødevarer. Ligeledes skal man undgå plast med forskellige mærkninger og altid bruge det til det som det er beregnet til. Disse oplysninger er altså let tilgængelige forskellige lødige steder på nettet. Hvis man har vanskeligt ved at forholde sig til de forskellige regler for at omgås plast eller bare vil være på den sikre side, bør man udfase alt plastik fra køkkenet. Det gælder både skåle, redskaber osv. Hvem ved hvilke sundhedsskadelige stoffer der stadig findes i plastik, men som ikke har fået mediebevågenhed endnu? Man bør også undgå melamin idet det kan indeholde bla. formaldehyd og melamin, som er stoffer man ikke ønsker skal vandre over i sin mad. Et godt alternativ til plastik er glas og ubehandlet træ. Man kan få mange gratis opbevaringsbeholdere hvis man genbruger sine konservesglas. Så lad tvivlen komme sundheden til gode og skil dig af med plastik i køkkenet.


 

Referencer:

Mohan Manikkam, Rebecca Tracey, Carlos Guerrero-Bosagna, Michael K. Skinner.Plastics Derived Endocrine Disruptors (BPA, DEHP and DBP) Induce Epigenetic Transgenerational Inheritance of Obesity, Reproductive Disease and Sperm Epimutations. PLoS ONE, 2013; 8 (1): e55387 DOI:10.1371/journal.pone.0055387

http://www.mst.dk/Borger/Kemikalier/kend_kemikalierne/bisphenol_a.htm

Toxicol in Vitro 2012 Aug;26(5):727-31. doi: 10.1016/j.tiv.2012.03.013. Epub 2012 Apr 5.

Grignard E, Lapenna S, Bremer S. Weak estrogenic transcriptional activities of Bisphenol A and Bisphenol S.

Liao C1, Liu F, Alomirah H, Loi VD, Mohd MA, Moon HB, Nakata H, Kannan K. (2012) Bisphenol S in urine from the United States and seven Asian countries: occurrence and human exposures. Environmental Science and Techology 2012 Jun 19;46(12):6860-6.

http://ing.dk/artikel/industri-tabeligt-dansk-forbud-mod-bisphenol-112667

http://www.forbrugerkemi.dk/kemi-i-din-hverdag/hjemmet/papir-og-plast/plast/melamin-plast

http://www.organictoday.dk/det-okologiske-rad-bisphenol-a-bor-udfases/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0890623813003456

http://www.forbrugerkemi.dk/nyheder/mad/frankrig-forbyder-problemstof-i-emballage