Fluor

Fluor gavnligt eller skadeligt?

Siden anden verdenskrig har man tilsat fluor til tandpasta og fortalt forbrugerne at det kan mindske huller i tænderne. Hvad man ikke fortæller er at fluor er et enormt potent kemikalie som er en alvorlig trussel for miljøet og ekstremt giftigt i arbejdsmiljøet. Har du stadig lyst til at                                                                                  putte fluortandpasta i munden på dig selv og dine                                                                            børn?

Hvad er fluor?

Fluor er et grundstof og et kemikalie der benyttes i stort omfang i industrien. Den naturligt forekommende fluor er en fluorforbindelse som bl.a. findes i forskellige fødevarer. Den er naturligt forekommende i kroppen og styrker bl.a. tændernes emalje og knoglerne. Den kemisk fremstillede fluor er et produkt fra industrien. Det er den vi refererer til her i artiklen som fluor.

Fluor bruges bl.a. til computerdele, rottegift, pesticider, skivoks, kølemidler, Teflon, vandtæt tøj, gulvtæpper, til fremstillingen af højoktan benzin, til at smelte aluminium, stål og beryllium med, til at berige uran med og til at fremstille nervegassen Sarin med. Det er også denne type fluor som tilsættes tandpasta, mundskyllemiddel og forskellige tandlakker.

Lad os slå én ting fast:  Den kemisk fremstillede fluor er ikke et næringsstof, hverken din krop eller dine tænder har behov for at få tilført fluor. Der er ikke en eneste metabolisk proces i kroppen som kræver fluor. Tværtimod er fluor et giftstof der langsomt men sikkert hober sig op i kroppen.

Fra giftstof til tandpasta – Hvordan er fluor endt i tandplejen når det er så giftigt?

Det korte svar er, ifølge mange kilder, at det skyldes et pr. stunt. Fluor er blevet brugt i den amerikanske industri og i krigsindustrien siden Anden Verdenskrig. For at undgå søgsmål fra forkrøblede fabriksarbejdere og landmænd hvis kvæg og afgrøder led under forureningen fra industrien, gik industrien, regeringen og forskellige råd sammen og betalte nogle forskere for at opfinde og promovere fluors brug i tandplejen. Det var et meget effektivt pr. stunt. For hvem ville tro at et stof der var gavnligt for tænderne kunne være giftigt? Fra at være et farligt giftstof blev fluor nu en del af enhver amerikaners daglige mundhygiejne og mængden af søgsmål mod industrien blev formindsket.

Det var et bedrag, hvis følger vi stadig lider under den dag i dag. Tandpasta, mundskyllemiddel og plastfyldninger er bare nogle af de produkter der er med til at forurene vores kroppe. Heldigvis er nogle tandlæger også ved at være skeptiske overfor det omfattende brug af fluor i tandplejen og i nogle lande og amerikanske stater er tilsætning af fluor til drikkevandet nu forbudt.

Hvad er skadevirkningerne ved en fluorforgiftning?

Nogle af de første tegn på en fluorforgiftning kan være hvide eller brune pletter på tænderne, ledsmerter, stivhed i leddene, hovedpine, mavepine og muskelsvaghed. Langsomt fører forgiftningen til knogledeformation, knoglefortykkelse, unormal dannelse af knoglevæv, ledkapselforkalkning og til sidst forkrøbling. Nedsat vækst hos børn, dårlig nyrefunktion og hæmning af forskellige af kroppens enzymprocesser er også en følge af fluorforgiftning. Fluor skader desuden tarmfloraen og tandpasta og mundskyllemiddel må under ingen omstændigheder synkes. Pas desuden på tandlægens plastfyldninger da de ofte indeholder fluor der langsomt lækkes ud i din krop.

Hvordan undgår jeg fluor?

– Undgå tandpasta med fluor. Din helsekostbutik har helt sikkert mange andre og lige så effektive tandpastaer.

– Brug ikke mundskyllemiddel.

– Bed din tandlæge om ikke at bruge produkter tilsat fluor i din mund eller find en holistisk tandlæge.

– Drik aldrig vand tilsat fluor.

 

Referencer:

Bryson, Christopher (2006) The fluoride deception

http://sund-forskning.dk/artikler/fluor/

http://www.unicef.org/wash/files/wf13e.pdf

http://www.globalresearch.ca/fluoride-killing-us-softly/5360397