Deodorant

Closeup On Young Woman Applying Deodorant On UnderarmDu bruger den hver dag. Du stoler på den. Men ved du godt hvad den gør ved dig?

Af én eller anden grund har mennesket længe ønsket at kamuflere sin naturlige kropslugt. Til det formål er deodoranten opfundet. Til at begynde med indeholdt deodoranten egentlig mest parfume der kunne overdøve lugten af sved, men senere hen fandt man ud af at ét bestemt stof kunne blokere svedkirtlernes evne til at udskille sved. Aluminium. Dermed var antiperspiranten født. Ordene ”deodorant” og ”antiperspirant” bruges dog i flæng, derfor bruges ordet deodorant konsekvent i denne artikel og dækker over begge typer.

Aluminium

Aluminium kaldes også alum eller alun og mange krystaldeodoranter indeholder det også. Det produkt som sundhedsbevidste forbrugere i god tro putter i deres indkøbsvogn er altså ikke nødvendigvis bedre på den front altså.

Og hvad er så problemet ved at smøre aluminium på sin krop?

Generelt skal du vide at op til 60% af det vi kommer på vores hud optages i blodbanen og transporteres rundt i hele kroppen. Det er derfor at bl.a. parabener kan spores i mange menneskers urin og blod. Det samme gælder for aluminium. Hvis din hud er skadet eller nybarberet optager du mere aluminium i kroppen. Men det er ikke det eneste problem. Under armene har vi en masse små svedkirtler. De arbejder hele tiden på at udskille affaldsstoffer fra vores krop. Aluminium blokerer svedkirtlerne, og affaldsstofferne ophobes derfor i vores krop i stedet for at blive skilt ud som det var meningen. Og det er altså ikke bare harmløse affaldsstoffer vi udskiller fra armhulerne. Også tungmetallerne (som mange af os går rundt med blandt p.g.a. sølvfyldninger i tænderne) udskilles herfra.

Faren ved for meget aluminium i kroppen

Aluminium findes ikke kun i deodoranter, for så var det jo let nok at undgå det. Problemet er at brugen af deodoranterne med aluminium ØGER vores indhold af aluminium i kroppen og at vi derfor får alt alt for meget. Aluminium kan også findes i fødevarer, i lægemidler, i kosmetik, i vacciner, i tilsætningsstoffer, i tatoveringsblæk og i emballage og køkkenredskaber der har kontakt med fødevarer og kosttilskud. Aluminium akkumulerer i kroppens organer og i knoglerne. Det kan vandre til hjernen og hos kvinder til moderkagen og fosteret. Aluminium kan give skader på nervesystemet og sættes i forbindelse med Alzheimers demens, Parkinsons syge og andre fremadskridende neurologiske sygdomme. Aluminium sættes også i forbindelse med barnløshed idet det kan give lav sædkvalitet og skader på testiklerne.

What to do???

Det gælder om at undgå aluminium så godt som muligt. Hvor det naturligt findes i fødevarer er det selvfølgelig svært, men fødevareemballage og køkkengrej lavet af aluminium kan man prøve at gå udenom så meget som muligt. Tjek også ingredienslisten på kosmetikken og overvej om du vil vaccinere dine børn (læs evt. artikel om vaccinationer her på siden). Med hensyn til deodoranten så findes der et naturligt, billigt og effektivt alternativ til dem på hylderne i supermarkedet og Matas:

3 spsk. økologisk koldpresset kokosolie

1 spsk. natron

blandes og opbevares i en krukke på badeværelset klar til brug. Brug en mængde svarende til en ært under hver arm. Desværre er der enkelte der ikke kan tåle natron på huden og som får lidt rødme og irritation, de kan evt. prøve med en mindre mængde natron.

 

Referencer

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/754.htm

http://www.mattilsynet.no/kosmetikk/mattilsynet_opprettholder_advarselen_mot_overdreven_bruk_av_antiperspirant_med_aluminium.12095

http://www.mattilsynet.no/kosmetikk/aluminium_i_naeringsmidler_og_kosmetiske_produkter.9036

http://www.telegraph.co.uk/news/health/9119528/Is-aluminium-really-a-silent-killer.html

http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/concerned-about-aluminum-dangers/